Duurzaam Doen 2012

HIGHLIGHTS KENNISCONFERENTIE DUURZAAM DOEN 2012

  • Ruim 260 bezoekers
     
  • Rapportcijfer: 7,5
    Uit de evaluatieformulieren bleek dat het congres met een gemiddeld rapportcijfer 7,5 ruimschoots aan de verwachtingen heeft voldaan. De waardering voor de lezingen bedroeg 7,4, voor de 22 workshops 7,3 en voor de organisatie 8,1.
     
  • Impressie inhoud
    Het congres, tevens de slotmanifestatie van SURE 2012, bestond uit een plenair deel met lezingen en 22 workshops.

    In het ochtendprogramma konden bezoekers in 22 workshops kennismaken met de resultaten van diverse regionale samenwerkingsprojecten op het gebied van energie-efficiency en transitieprocessen in stedelijk gebied. In het plenaire deel was er onder leiding van Marjolein Demmers (directeur Duurzaamheidsprogramma DHV) ruime aandacht voor het HU-project ‘De Duurzame Uithof’: ondermeer lezingen over de resultaten door HU-projectleider Wilko Planje en programmamanager Duurzame Bedrijfsvoering Sandra Valenbreder, én een vooruitblik op de ontwikkeling van de Uithof door Jacqueline Cramer (directeur USI).

    Tijdens de lunch vond de officiële ingebruikname plaats van de eerste elektrische HU-laadpaal door Marjan Minnesma (directeur Stichting Urgenda) samen met Sjaak van Waesberge (vestigingsmanager Croon Elektrotechniek). Ook konden gasten op Oudenoord de Groene Route volgen langs studenten- en bedrijven-stands met hun duurzame (kennis)producten en zo’n 25 elektrische voertuigen: de Mercedes F-cell (prototype op waterstof), de superzuinige driewieler, de Antarctica Solar Truck en de elektrische citycars, e-scooters en
    e-bikes van de HU. En de mogelijkheid een bezoek te brengen aan de Duurzame Energie Proeftuin op het dak.

    In het middagprogramma dat geopend werd door faculteitsdirecteur André Henken lag de focus op het verduurzamen van historische gebouwen. Na een introductie over duurzaam erfgoed door Wessel de Jonge (H-team) presenteerde docent-onderzoeker Peter Rutten de resultaten van het HU-onderzoek ‘Monumentenzorg; de rol van de architect bij verduurzaming’. Met als moderator Jack de Leeuw (directeur SBR) vond aansluitend een discussie plaats met het expertpanel: o.a. Teun Bokhoven (directeur Duurzame Energie Koepel), Michiel Haas (directeur NIBE), Birgit Dulski (Universiteit Nyenrode) en Gijsbert van Hoogevest.  Wethouder Mirjam de Rijk en Peter Rutten overhandigden het onderzoeksrapport aan Raimundo Touw van de Stichting Lighthousefonds, die het HU-project mogelijk heeft gemaakt. Na een gloedvol betoog ‘Samen sneller duurzaam: tijd voor actie’ door middagvoorzitter Marjan Minnesma, sloot Do Blankestijn (directeur Institute for Engineering & Design) het congres af. Arjan Haring maakte de winnaars bekend van de Groen Doen Hackathon voor de ontwikkeling van een duurzame app, en er werden HU-sterrencertificaten uitgereikt aan het Studententeam Antarctica. Tijdens de afsluitende netwerkborrel werden de winnaars bekendgemaakt van de proefritten in de Tesla Roadster. De gelukkigen waren: HU-medewerkers Marieke Zielhuis en Thijs Kremers, HU-student Nicky Eggink en Social Sustainability Consultant Walter Faaij.
     
  • Presentaties sprekers
    Klik hier voor de presentaties van de sprekers
     
  • Presentaties 22 workshops
    Klik hier voor de presentaties van de 22 workshops van ronde A en ronde B
     
  • Foto’s en video-opname
    Klik hier voor de eventfoto’s
    Klik hier voor de video van het plenaire ochtendprogramma
    Klik hier voor de video van het plenaire middagprogramma
     
  • Zet alvast in uw agenda: Duurzaam Doen 2013: vrijdag 21 juni 2013