ZERO-EMISSION-TREE: ELEKTRICITEIT OPWEKKEN MET ZONNE-ENERGIE EN GERECYCLEDE ACCU’S

Tijdens de kennisconferentie ‘Duurzaam Doen 2013’ op 21 juni 2013 vond de officiële ingebruikname plaats van versie 1.0 van de Zero-Emission-Tree (ZET).

Afbeelding1 Afbeelding2 Afbeelding3

 

Wat is de Zero-Emission-Tree (ZET)?

De Zero-Emission-Tree is een elektrische laadpaal, fraai vormgegeven als een boom, bestaande uit gerecyclede accu’s en afgedekt met PV-panelen. Een unieke vorm van elektriciteit opwekken (zonne-energie), opslaan (in gerecyclede accu’s) en afgeven (bijvoorbeeld aan elektrische fietsen, voor straatverlichting of voor het opladen van mobiele telefoons en laptops). De ZET is met name bedoeld voor plekken als trottoirs, parkeerterreinen en andere functionele ruimtes, die voor het plaatsen van zonnepanelen aanvankelijk minder geschikt zijn. Door verhoogde plaatsing van de panelen blijft de functionaliteit van deze plaatsen behouden en kan er toch energie opgewekt worden. Tijdens het congres werd de eerste versie onthuld. Intussen wordt hard gewerkt aan versie 2.0: meer kosteneffectief, meer hufterproof en nog fraaiere vormgegeven. Zo zullen de hoogte van de boom en het PV oppervlak met ca. 25 procent toenemen. Hiermee wordt de boom nog imposanter dan de huidige versie en geschikter om op onbeheerde plaatsen toe te passen.
Van de ZET zullen meerdere varianten verschijnen:

  • een alleenstaande, mobiele versie voor plaatsen waar geen elektriciteit is, bijvoorbeeld een bos;
  • een versie voor op het dak van parkeergarages, waar normaliter auto’s staan en dus geen zonnepanelen geplaatst kunnen worden, maar wel een ZET;
  • een grotere versie als kunstobject op bijvoorbeeld rotondes;
  • een onderzoeksversie die bedoeld is voor onderzoeksdoeleinden, waarmee we gaan meten.


Waarom de ZET?
Hogeschool Utrecht wil de ZET in eerste instantie in een gelimiteerde serie van 10-15 stuks laten produceren voor onderzoeksdoeleinden. Het doel is om meer te leren over het gebruik van PV-panelen op plaatsen die hiervoor aanvankelijk minder geschikt lijken (trottoirs, parkeerterreinen en veel meer). Door het combineren van een effectieve constructie met vormgeving en andere functionaliteit zoals laadpunten of lantaarnpalen, is de indicatie dat het kosteneffectief is om ZET toe te passen.
Hogeschool Utrecht is op zoek naar bedrijven die geïnteresseerd zijn in de toepassing van een onderzoeksboom op ‘eigen’ terrein. Voor deze proefserie is de voorinschrijving inmiddels gestart. Bij het plaatsen van de bomen is er geen winstoogmerk. Wel wordt er per boom een donatie ingecalculeerd voor een goed doel: het verzorgen van onderwijs aan kansarme kinderen in de Derde Wereld.

Wie zijn de initiatiefnemers?
De ZET is een gezamenlijk project van Hogeschool Utrecht en Enexis-Unplugged. De initiatiefnemers zijn Jan van Rookhuizen, Business Developer bij Enexis-Unplugged, en het Kenniscentrum Technologie & Innovatie van de HU met Pascal Muller en lector Erik Puik. De ZET is een kenmerkend voorbeeld van samenwerking tussen bedrijfsleven en hogeschool om samen bij te dragen aan de versterking van een duurzaamheidseconomie.

Interesse in de ZET?
Als u interesse heeft in een ZET 2.0 boom of er reeds één wil reserveren, dan verzoeken wij u een mail te sturen aan Janny Bakker (janny.bakker@hu.nl). De inschrijving is inmiddels gestart en duurt tot eind juli. Na sluiting van de inschrijving zal een HU-medewerker op locatie de precieze behoefte komen opnemen. Hierna volgt een passende aanbieding. De opdrachten worden aangenomen in volgorde van binnenkomst. De levertijd op de onderdelen bedraagt ca. 8-10 weken (mede ingegeven door de vakantieperiode) en de bomen worden geplant op volgorde van opdrachtbevestiging. De eerste ZET 2.0-boomplantdag mag tegen het einde van september verwacht worden.

Vragen?
Wellicht heeft u na het lezen van dit bericht nog inhoudelijke vragen. Deze kunt u richten aan erik.puik@hu.nl.